Haberin DevamıHaberin Devamı
Son dönemde yapılan mikrobiyota araştırmalarının mide çıkışından dışkının çıkışına kadar olan kolon içerisinde aşırı bakteri üremesinin gaz ve şişkinlik için önemli bir neden olabileceği de bildirilmiştir. Özellikle ince bağırsağın bulunduğu bölgede yararlı olmayan aşırı bakteri üremesi hem gaz oluşmasına hem de sindirilmeyen karbonhidratların emilmesinin zorlaşmasıyla orada besinin aşırı birikmesine neden olarak alt batın şişkinliğini sağlamaktadır. Şişkinliği sağlayan diğer etmenler kabızlık, fazla kepekli ve diyet lifli besinler ile beslenmek, beyaz undan yapılan ekmek ya da fırıncılık ürünlerini sıkça tüketmek, ıslatma suyunda uygun süre bekletilmeyen ve iyi pişirilmeyen baklagil yeme ve birçok kök sebze de şişkinlik nedeni olabilmektedir.
1 Endüstriyel früktoz içeren besinleri, sorbitol gibi yapay tatlandırıcıları beslenmenizden çıkarın. Çünkü früktoz ince bağırsakta daha fazla bakteri üretimini arttırıp hem gaz hem şişkinlik oluşmasını sağlar. 2 Rezene ve anason gibi baharatları sıkça tüketin. Rezene ve anason hem hazmı kolaylaştırıcı hem gaz varsa rahatlatıcı hem de şişkinliği azaltıcı etkili fitokimyasal bileşiklerden zengindir.
3 Baklagil yiyecekseniz şişkinliği yapmaması için en az 36-48 saat ıslatma suyunda bekletip iyice yıkadıktan sonra düdüklü tencerede pişirerek yemeyi sağlamalısınız. 4 Kepekli ürünler yerine rafine olmamış tam tahılları daha az miktarda yemeyi sağlayın. Ekşi mayalı ekmekler ideal ekmektir şişkinlik yaşayanlar için.
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
12 Mayıs 2025SPOR
12 Mayıs 2025GÜNDEM
12 Mayıs 2025SPOR
12 Mayıs 2025SPOR
12 Mayıs 2025GÜNDEM
12 Mayıs 2025GÜNDEM
12 Mayıs 2025